Top

Kerstballen

Kerstballen maken in brocante, vintage of retro stijl.

Benodigdheden:Brocante kerstballen met oud muziekpapier
- oude (lelijke) kerstballen
- mooi papier (muziek, boeken e.d.)
- behanglijm
- evt. een theezakje/wat koffie
- waslijntje
- kerstbalhaakjes o.i.d.
- droge oude handdoek/theedoek

Stappenplan:
1) Maak behanglijm aan volgens de aanwijziging op het pakje of zet kant en klare behanglijm klaar. Dit hoeft niet heel veel te zijn (maar dit hangt natuurlijk af van het aantal kerstballen dat je wilt versieren).
TIP: Is het papier niet oud, maar wil je wel een oude uitstraling aan de ballen geven, hang dan een theezakje in de lijm of gebruik wat koffie erin.
2) Scheur mooi (liefst oud) muziekpapier, papier uit oude boeken of net welk papier je op de ballen wilt hebben in kleine stukken. Het papier moet niet te dik zijn, zodat het mooi om de ballen heen vouwt.
3) Gooi steeds een heel aantal papiersnippers in de lijm, zodat ze goed door en door nat zijn en plak de snippers overlappend over elkaar heen op de kerstbal, totdat deze helemaal vol is. 
4) Kerstbalhaakje (of touwtje/lintje/opengevouwen paperclip) aan de bal en hang hem aan een waslijntje om te drogen. De droogtijd zal al snel 24 uur zijn voor de bal helemaal droog is. Dit kun je zien aan de kleur van het papier, die verandert tijdens het drogen.
5) Je krijgt hier erg vieze vingers van, dus af en toe zal een oude handdoek/theedoek voor je handen van pas komen.
6) Als de kerstballen droog zijn, kunnen ze de kerstboom in, aan een guirlande, kerstkrans of gewoon in een glazen pot of op een mooie schaal.